Pyro

Výrobce: Axiom, Hmota: Prism Proton


Pyro je zcela nový midrange
od Axiom / MVP. Jedná se o stabilní disk ohodnocený čísly 5 / 4 / 0 / 2,5. Osobně bych klidně fade označil číslem 3, ale k jeho stabilitě se ještě dostaneme. Začnu trochu netradičně a to novou hmotou Prism, ze které je Pyro vyrobeno.

Hmoty a grip

Disk je vyroben z nové hmoty, která se jmenuje Prism *. Samotné jádro disku je v tomto případě vyrobeno z klasického Protonu a rim právě z hmoty Prism. Již nyní by se mělo Pyro objevit i v provedení Prism Neutron, to jest neutronové jádro a Prism okraj. Po vizuální stránce vypadají disky opravdu fantasticky. Viděl jsem ho v několika barevných provedeních a opravdu nevím, který se mi líbí nejvíc. Hodně tomu napomáhá právě nová hmota PRISM. Tohle se klukům z Axiomu moc povedlo.

Disk je velmi plochý a masivní rim se příjemně drží. Člověk má pocit, že drží „kus“ disku a to i proto, že testovaný disk váží 179 g. Hmota je do ruky příjemná a vůbec neklouže. Prostě klasický Proton od MVP / Axiom.

* Pro upřesnění, jedná se o označení materiálu použitého na okraj (rim) disku. Prism je průhledná hmota na bázi klasického Protonu, ale s větší hustotou. Navíc jsou v ní obsaženy neprůhledné lesklé částečky. Výsledný efekt se podobá třeba Metalflake od Innovy / Discmanie.

Forehand

Pyro mě na forehand moc mile překvapilo. Disk je velmi stabilní a i když se do něj opřu, tak ho nepřervu. Disk v první fázi letí rovně a pak začne fadovat. Fade je pozvolný, táhlý, ale jistý. Disk krásně plachtí a odmění se vám velkou vzdáleností, klidně i přes 85 m. Pokud bych ho měl srovnat s Deflectorem, tak Pyro určitě více plachtí a fade je mnohem více táhlejší. Takže pokud se potřebujete dostat více doprava za překážku, je Pyro super volba. Nádherně se s ním tvarují forehandová esíčka. Ideální na příhozy mezi stromy či záchranné hody. Za mě je Pyro na forehand fakt boží.

Backhand

To co platilo pro forehand, platí prakticky i pro backhand. To znamená, že Pyro je velmi stabilní. Při hodech kolem 80 m je první část letové fáze rovná. Přibližně ve dvou třetinách začne disk fadovat. Fade je velmi táhlý a pozvolný. Pyro se od osy výhozu vzdálí velmi daleko. K zemi disk přistává pouze v mírném náklonu takže nehrozí žádné rolly. Občas i skipne.

Hyzer – pokud disk vypustíte v mírném hyzeru, disk si v první fázi letu drží náklon, ve kterém byl vypuštěn. Ke konci letu disk pěkně a jistě faduje. A platí to, co u rovného hodu, že disk se vychýlí celkem dost od osy výhozu. Tato vlastnost mne opravdu nadchla.

Anhyzer. Při hodech kolem 80 m se disk vypuštěný v anhyzeru pomalu srovná a na konci má jistý fade. Udržet Pyro po delší dobu v anhyzeru chce celkem dost síly a velký úhel vypuštění. I když Pyro vypustíte ve velkém anhyzeru, vždy se srovná, pokud má tedy dostatečnou výšku.

Tomahawk a Thumber

U hodů přes hlavu se projeví stabilita Pyra naplno. Disk se u obou hodů otáčí velmi pomalu. U tomahawku ještě o trochu pomaleji. Nemá cenu popisovat, jak pomalu se disky otáčí, tohle je potřeba si vyzkoušet. Já si Pyro oblíbil na příhoz tomahawkem. Cca na 50 m disk vyhodím v úhlu 45°, disk se na tuto vzdálenost pomalu otočí a přistane na záda a kousek se po nich sklouzne. Je to velmi přesné a konzistentní. Doporučuji určitě vyzkoušet.

 

Závěrem

Pyro je velmi stabilní a spolehlivý midrange. Velmi mě baví jeho letová trajektorie. Pyro jsem si oblíbil hlavně na forehand a i za tak krátkou dobu mi už párkrát na turnaji vytrhl trn z paty. Spolehlivost a přesnost je to, co na disku musíte milovat. Pyro bych doporučil všem hráčům, kteří už chvíli hází a všem, co mají rádi forehand. Pokud sháníte stabilní a spolehlivý midrange, určitě zvažte Pyro. Za mě fakt pecka!

Pyro specifikace

Typ disku: midrange
Průměr disku: 21.5 cm
Výška disku: 1.6 cm
Šířka rimu: 1.6 cm
Hloubka rimu: 1.3 cm
Max. hmotnost: 180 g

Pyro v číslech

Speed: 5
Glide: 4
Turn: 0
Fade: 2,5

Letová charakteristika disku Pyro

Napsal Martin "MuMu" Malý

Discgolfu jsem se začal věnovat o prázdninách 2017. Od té doby jsem tomuto sportu zcela propadl. Snažím se chodit pravidelně trénovat a účastnit se turnajů. V současné době máme hřiště na Kladně zdemontované, tak nejčastěji trénuji v Nučicích a na Ladronce. Mám oblíbené disky od MVP a Axiom disc, které vám rád postupně budu představovat, ale nejen ty.

Více o autorovi ...

Ještě se mrkněte na pár fotek.